Spor İnsani !

Spor terimi, anlamı itibariyle içerisinde birçok kavramı barındırmaktadır. Ayrıca temsil ettiği değerler açısından da insanlık tarihinde önemli roller almış ve hala da almaktadır. İnsan fizyolojisinin işleyişine katkısından tutun da toplumlar arası ilişkilere kadar birçok alanda sporun varlığını ve hakimiyetini hissetmekteyiz.

Hal böyleyken sporun bize katkılarının yanında birey ve toplum olarak bizlerin spora katkılarını konuşmak, üzerinde mesai harcanması gereken bir konudur.

Günümüzde ‘’ Spor Adamı’’ diye bir tabir kullanılmakta. Ecnebi karşılığı ‘’Antrenör’’ olan bu kavramı cinsiyetçi bir yaklaşım olarak algılanmaması için ‘’Spor İnsanı’’ olarak değiştirmek istiyorum.

‘’Spor İnsanı’’ adından da anlaşılacağı üzere spor ile yaşayan; spor ile düşünen, hareket eden; spora katkı sağlayan ve ondan beslenen insandır. Bulunduğu her mecrada sporu konuşan ve sporun gelişimi için emek veren kişidir.

Kısaca tanımını yaptığımıza göre bizler ‘’Spor İnsanı’’ olarak kendimizi bu tanımda uygun bir yere koyabiliriz.

Ulusal düzeyde sporu geliştirip sistemleştirmek ve devamında ülkemizi uluslararası arenada söz sahibi yapmak ve hatta spor ile ilgili çalışmalarda karar mekanizması haline dönüştürmek bir spor insanının önemli amaçlarından bir tanesidir.

Ülkemizde bahsettiğimiz anlamda çok değerli spor insanları olmakla birlikte sayıları maalesef azımsanacak kadar azdır. Bu fikir bilimsel açıdan değer taşımamakla birlikte tamamen karşılaştığım tecrübelerden doğan bir sonuçtur. Spor çatısı altında oluşan birçok buluşmanın, sohbetin temasının spor olmayışı kıymetli zamanın israfıdır. Bizim yaptığımız ise Süper Lig geyikleri, döviz, borsa, hisse senedi bir de sonumuz hayrolsun nereye gidiyoruz acaba sitemleri…

Hayatta önceliklerimiz kim olduğumuzu belirler. Bizler gündemimize sporu almadan ulusal ölçekte sporun gelişmesini beklemek ilk ve en büyük hatamızdır. Cemil Meriç’in şu sözü konunun şifası niteliğindedir: ‘’ Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık zihninin aydınlığı kadar olacaktır.’’

Zihinlerimizi hep birlikte aydınlatabilmek temennisiyle.

Selamunaleykum.