E-Spor


   İlk önce e-spor nedir sorusuna cevap verelim. E spor oyuncuların yada rakiplerin elektronik bir ortamda ( Bilgisayar, Tablet, Konsol, Cep Telefonu) ağ bağlantısı aracılığı ile mücadele etmesidir. E-spor günümüzde birçok insana sorulduğu zaman bir spor branşı olarak görülmemekte. Spor branşları arasında çok az efor sarf ederek ve oturularak mücadele edildiğinden dolayı birçok insan bunun bir spor branşı olmadığını söylüyor. Bu branşın aslında dünyada Futbol, Basketbol gibi çok fazla sayıda izleyeni ve takip eden bir kitlesi var. 

  E-spor da kendi içerisinde branşlara ayrılıyor bunlar;

MobaMassively Online Battle): Arena çevrimiçi çok oyunculu savaş alanı.
FPS (First Person Shot) : Birinci kişi atış oyunları.
Fighter (Dövüş) : Dövüş oyunları.
Sports (Spor) : Futbol, basketbol tarzı oyunlar
RTS (Real Time Strategy) : Gerçek zamanlı oyunlar.
MMORPG (Massively Multiplayer Online Role
Playing Game) : Çok katılımcılı çevrimiçi rol yapma oyunu

 

   Bu kendi içerisinde olan branşlar ülkemizde de yaygın olarak oynanmaktadır. Özellikle FPS, MOBA içlerindeki en popüler olan branşlardır. 

   Gelişimini devam ettiren E-spor Türkiye’de de artık bir branş olarak kabul edildi. Türkiye E-Spor Federasyonu ya da kısaltmasıyla TESFED, Türkiye'de oyun sektörünün kademeli olarak geliştirilmesi amacıyla 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kuruldu. Büyük spor camiaları (Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor) da ülkemizdeki E-sporun gelişimine ayak uydurarak E-spor takımları kurmuşlardır. Bu takımlar Kendi liglerinde başarı kazanarak ülkemizi yurt dışında düzenlenen turnuvalarda temsil etmişlerdir. Birçok özel şirketin desteğiyle gün geçtikçe E-spor gelişimine devam etti ve hala gelişmekte. 

   Profesyonel bir e-spor oyuncusu olabilmeniz için ailenizin desteği çok önemli. Çünkü e-spor oyuncusu hemen olunmuyor, çaba ve emek gerektiriyor. Profesyonel olmak için diğer branşlarda da olduğu gibi e-sporda da amatör liglere ve müsabakalara katılmak şart. Bu da öncelikli olarak aile desteğini şart kılıyor. İlk önce hangi oyunda profesyonel olmak istiyorsanız onu belirleyip sonrasında oyunda ustalaşmanız gerekiyor. Seçtiğiniz oyun için gerekli gereksinimleri karşılayan Pc ve ekipmanlara ihtiyacınız varGerekli çaba ve emeği göstererek sende e-sporcu olabilirsin.