3 Adımda Gelişim

Kendimizi nasıl geliştirebiliriz? 
Hayatın her alanında gelişim sağlayabilmek için psikolojimiz ve genel motivasyonumuz nasıl olmalı? Gelişim için en temel faktörler nelerdir... 
Temel olarak akılda kalan soruların cevaplarını beraber paylaşalım isterim.

Kendimizi geliştirmemiz için önem göstermemiz gereken üç maddeden bahsetmek istiyorum; 

1- Farkında olmak: 
Kendimizi ne kadar tanıyoruz, bilgi ve yeteneklerimizin ne kadar farkındayız? Ben kimim? 
Neler yapıyorum ? 
Hobilerim? 
Neleri seviyorum? 
Neleri sevmiyorum...?

Her konuda bilgi ve yeteneklerimizin farkında olmalı ve ona göre bir hareket kabiliyeti geliştirmemiz gerekiyor. Yeni keşifler yapabilmek için önce kendimizden başlamalıyız. Kendi keşfimizi gerçekleştirmeden dış dünyaya açılamayız çünkü bu yeni macerada rüzgarda biziz yelkenlide! 

Bazı işlerimizde muvaffak olabiliyorken diğer bir takım işlerimizde eksik kalabiliyoruz. Bu özelliklerimizi doğru tespit ettiğimizde yaşam kalitemizi çok rahat bir şekilde arttırabiliriz. Kendi gerçekliğinin farkına vardığın zaman otomatik olarak şu soruyu kendine soracaksın. 
Ben doğru insanlarla vakit geçiriyor muyum yahut vakit geçirdiğim insanlar ne kadar doğru!

İnsanlar sosyal hayatın bir parçası olarak arkadaşlıklar edinir ve bir çok insanla birlikte olup ilişki kurarlar ama bu birliktelikler, ilişkiler ve hatta dostluklar ne kadar sağlıklı, bize ve hayatımıza katkıları neler... 
Belkide hiç sormak gereği dahi hissetmedigimiz önemli sorular;
Bir diğer soru ise benim çevreme ve dostlarıma katkılarım neler? 
Ya da çevreme ve dostlarıma nasıl ve ne kadar faydalı olabiliyorum? 

Bu soruların cevabını verebildikten sonra çevrenizdekiler ile doğru iletişim kurabiliyor, bilgi alışverişi yapabiliyorsanız, kendinizi anlatıp onları dinleyebiliyorsanız doğru kişilerle birliktesiniz demektir.
Kendimizi geliştirmemiz için önem göstermemiz gereken üç maddeyi anlatacağım bugün.


 2.Madde Hayır Diyebilmek; 
Bir çok alanda bunun eksikliğini yaşıyoruz. 
Komşumuz, işyerinde patronumuz veya yakın arkadaşımız bizden bir şey istediğinde hayır diyemiyoruz. 
Sizden rica ettikleri işleri istemesek de kendinizi kötü etkileyeceğini düşünseniz de hayır diyemiyorsunuz. “Hayır”dediğimizde karşımızdaki insanı kırabileceğimizi düşündüğümüz için, o insan ben hayır dediğim de çok rahatsız olacak. Ben bir daha o kişi ile ilişki kurmayacağım veya benimle bir yakınlık kurmayacak diye düşünüyoruz. Ama genel olarak insanlar artık sizin istemediğiniz bir şeyleri sürekli sizden istediğinde her zaman evet demek yerine hayır diyebilmeniz gerekiyor. Kendi konforu aranıza soktuğunuz sürece kendi rahatsızlığımız oluşmaya devam edecek bunun içinde bir sıkıntı haline getireceksin. Bundan dolayı da aslında yaşam kaliteniz düşmüş olacak. Burada yapmamız gereken tek şey hayır diyebilmek. Kendinizi düşünüp zevk duyduğunuz veya yapmak istemediğin şeyleri yapmak zorunda kalmamanız gerekiyor. Kişileri konfor alanınıza soktuğunuz zaman sizden hep daha fazlasını istemeye başlıyorlar. Konfor alanınızı siz belirleyin, başkalarının istediklerine göre değil kendi istediklerinize göre hareket edin ve kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin. 

 3. madde şükretmek; 
benim en sevdiğim konulardan birisi aslında bu dünyada birçok insan açlıktan ölüyor birçok sıkıntılar yaşıyorlar. okuyamayan insanlar var çocuklar belli bir yaşa gelmeden vefat ediyorlar, sağlık imkansızlıkların dan dolayı. Hayata bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bizim olduğumuz konum, imkanlarımız neler ise bunlarla mutlu olabilmek ve daha iyisi için çalışabilmek yeterli mi sizce ? sadece kendimiz için değil, çevremizde olan her insanın daha iyi olabilmesi için onlarla bir şeyler paylaşabilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. ve bu konuda en önemli şeylerden biriside ölümlü bir dünyada olduğumuzu aklımızdan çıkartmamamız lazım. Biz bu dünyaya geldik, bir şeyler yaşıyoruz iyi veya kötü ama bunun sonucunda herkes geldiği bu toprağa tekrardan dönecek. O yüzden bunun farkında olarak yaşamamız gerekiyor. Ve son olarak da sizinle sevdiğim bir sözü paylaşmak istiyorum. Bu sözü bütün işlerim de kartvizitlerim de kullanırım. ‘’Hayal edebilirseniz, gerçekleştirebilirsiniz.’’ Bu söz beni çok etkiler ve yaptığım bir çok çalışmada beni motive eder. Sizde kendinizi daha iyi hissetmek ve hayal ettiğiniz şeyleri başarmak istiyorsanız bir çok durumun farkında olmanız gerekiyor. Bu yazıyı okumak için vakit ayırdıysan eğer kendin için bir şeyler yapıyor veya yapmaya başlamışsındır demek. Kendini geliştirmek ve çevrendeki insanlara katkı sağlamak için elinden gelenin daha fazlasını yapmayı dene ve farkını oluştur.